Bár még csak november van, biztos vagyok benne, sokak fejében megfogalmazódott a kérdés, hogy idén karácsonykor mi kerüljön az ünnepi asztalra. Minden évben változást akarunk, de végül mindig marad a hagyományos menü, mert az már bevált, azt megszokta és szereti mindenki, de valójában titkon kicsit unjuk is. Így mindig elhatározzuk, hogy jövőben majd változtatunk, ne legyen mindig ugyanaz.
Hoztunk neked 5 olyan receptet, amely segíthet ünnepi előételed elkészítésében. És, hogy ne csak a biztos előételed legyen meg, a további cikkeink során a többi fogáshoz is hozunk néhány ötletet, receptet.
1. Virslis karácsonyi koszorú
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
24 db mini virsli
2 ek mustár, ketchup
1 tojás
Szezámmag
Friss rozmaring a díszítéshez
1. Lépés: Nyújtsuk ki a tésztát és kenjük meg ketchuppal és mustárral ízlés szerint. A megkent tésztát vágjuk fel 24 db ujjnyi vastag csíkokra, hogy tudjuk a virsliket egyenként becsomagolni a tésztacsíkokba.
2. Lépés: A becsomagolt virsliket tegyük koszorúalakban egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd kenjük meg a tetejüket tojással, és szórjuk meg szezámmaggal.
3. Lépés: 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük.
4. Lépés: Tálaláskor friss rozmaringgal díszítjük.
2. Széttéphető karácsonyfa
Hozzávalók:
1 csomag instant pizza tészta
110 g krémsajt ( vagy 7 mozarella rúd)
2 ek. vaj
1 gerezd fokhagyma
1 marék felaprított bazsalikom és rozmaring
1 tojás
Finomra reszelt parmezán
1. Lépés: Lisztezett felületen nyújtsuk ki a pizzatésztát és vágjuk 33 egyenlő méretű kockára.
2. Lépés: Kockázzuk fel a mozarella rúdakat és tegyünk egy-egyet minden tésztakockára, majd formázzunk kis golyókat.
3. Lépés: A golyókat karácsonyfa alakban, szorosan egymás mellé helyezzük el sütőpapírral kibélelt tepsiben.
4. Lépés: 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt süssük őket aranybarnára.
5. Lépés: Közben az olvasztott vajat, a reszelt parmezánt, bazsalikomot és rozmaringot keverjük össze
6. Lépés: A sütőből kivett golyókat kenjük meg a vajas fűszeres keverékkel, és már fogyaszthatjuk is.
3. Karácsonyi sajttál
Hozzávalók:
4 fajta sajt
szőlő: piros, zöld
díszítéshez: friss bazsalikom és rozmaring
1. Lépés: Válassz 4 fajta sajtot (néhány fehér és néhány sárga fajtát a szín érdekessége érdekében) és vágd fel háromszög alakú szeletekre.
2. Lépés: Egy vágódeszkára kezdd el építeni a fát a tetejétől szőlővel kezdve. Haladj lefele egy réteg sajttal, majd szőlővel, váltogatva a színeket.
3. Lépés: Díszítsük a fát a friss fűszernövényekkel és illesszük a faágdarabot a törzshöz.
4. Tojáshóember
Hozzávalók egy hóemberhez:
2 db tojás
1 kis darab sárgarépa
5 szem feketebors
1 szál petrezselyem
1. Lépés: Próbáljunk egy kisebb és egy nagyobb tojást választani, ezeket pedig főzzük meg és pucoljuk meg.
2. Lépés: A nagyobb tojás aljából és tetejéből kivágunk egy-egy kis darabot. A kisebb tojásnak is vágjunk ki vékonyan az aljából.
3. Lépés: A sárgarépából vágunk egy kis és egy nagyobb karikát. A nagyobb karikára tegyük rá a kisebbet, majd szúrjunk bele egy fogpiszkálót úgy, hogy a fogpiszkáló tetején legyen a répából kialakított kalap.
4. Lépés: A tojásokat helyezzük egymásra, és felülről szúrjuk bele a fogpiszkálót.
5. Lépés: Díszítésként formázzunk a répából orrot, borssal a szemét, száját és gombjait rakjuk ki a hóembernek. Végül pedig egy kis szál petrezselyemből rakjunk neki seprűt.
5. Mini karácsonyfa falatkák
Hozzávalók:
1 db kígyóuborka
kemény sajt
szalámi
koktél paradicsom
1. Lépés: Az uborkából krumplihámozóval vékony szeleteket vágunk, ezeket pedig nyársra vagy fogpiszkálóra húzzuk spirál formában, hogy fenyőfát formázhassunk
2. Lépés: Az aljára tetszés szerint húzhatunk egy fél koktélparadicsomot vagy pár szelet szalámit, de mást is kitalálhatunk.
3. Lépés: A tetejére jöhet a sajtból kivágott csillag.
Kövesd Facebook és TikTok oldalainkat további karácsonyi tartalmakért.
Jó étvágyat kívánunk!