Nekünk a Karácsony

A modern karácsonyi levesektől nagymama húsleveséig

2022. december 06. - Nekünk A Karácsony

Mi is lehetne jobb karácsonykor egy közös családi ebédnél? Korábbi cikkünkben előételeket hoztunk nektek, most pedig levesekkel szeretnénk kedveskedni. Három olyan levest hoztunk, amelyekről nekünk mindig a karácsony jut eszünkbe, hiszen a gesztenye, a fahéj és a narancs ízét gyakran asszociáljuk a karácsonyhoz.
Nekem személy szerint, ha karácsony, akkor nagymamám húslevese jut elsőre eszembe, amit senki sem tud ugyanúgy elkészíteni mint ő (szerintem még sokan vagyunk ezzel így). Ezért megkérdeztem tőle mi a titka. A következőkben az ő tippjeit is olvashatjátok.

1. Gesztenyekrémleves
gesztenye.jpeg

 

Hozzávalók:

7dl tej
1 dl tej
2 ek cukor
1 csomag vaníliás puding
30 dkg főtt gesztenye
4 cl rum
1 csipet só

 

1. Lépés: Egy kis tejben elkeverjük a cukrot és a pudingport úgy, hogy folyékony állaga legyen.

2. Lépés: A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos keveréket. Kavargatás mellett a gesztenyét, a rumot és egy kis csipet sót is hozzáteszünk.

3. Lépés: 20 perc főzés után hozzáöntjük a tejszínt és felforraljuk. Ízlés szerint még édesíthetjük cukorral.

4. Lépés: Botmixerrel bepürésítjük.

2. Borleves fahéjhabbal

ezgif-2-9a45822ff6.jpeg

Hozzávalók:

                                    6 db tojássárgája
                                    2 dl habtejszín
                                    5 dl fehérbor                                                          A habgombóchoz:
                                    3 ek cukor                                                              4 db tojásfehérje
                                    
1 csipet só                                                              5 dkg porcukor
                                    
1 ek keményítő                                                    0.5 ek evőkanál fahéj
                                    
5 db szegfűszeg
                                    
egy fél citrom

1. Lépés: A bort 3 dl vízzel felhígítjuk. A boros vízbe belefacsarjuk a citrom levét, héját belereszeljük és szegfűszeget rakunk bele. Ez után pedig felforraljuk.

2. Lépés: A tojássárgáját habosra verjük a cukorral, tejszínnel hígítjuk, és a felforralt bort vigyázva rászűrjük.

3. Lépés: Tűzre tesszük és kevergetjük, amíg besűrűsödik. Amikor besűrűsödött szűrjük le.

4. Lépés: Hidegen tálaljuk habgaluskával díszítve.

Habgaluska elkészítése:

1. Lépés: Verjük fel kemény habbá a tojás fehérjét, fokozatosan adagolva a cukrot hozzá.

2. Lépés: Felforrt vízbe kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tojáshabból. A galuskákat közbe forgassuk meg, hogy mindkét oldaluk megfőjön.

3. Narancsleves habgaluskával

narancsleves_habgaluska_val_3.jpeg

Hozzávalók:

                                2 db narancs                                                            
                                4dl frissen facsart narancslé                                       Habgaluskához:                                
                                300 g natúr joghurt                                                        3 db tojásfehérje    
                                6 dkg cukor                                                                       1 ek cukor
                                0.5 kk fahéj

1. Lépés: Reszeljük le a narancsok héját és facsarjuk ki a levüket. 

2. Lépés: Öntsük egy keverőtálba a joghurtot és adjuk hozzá a narancs héját és levét valamint a 4dl narancslevet és a cukrot és a fahéjat.

3. Lépés: Turmixoljuk habosra a keveréket, majd hűtsük le.

4. Lépés: Tálaljuk hidegen a levest a habgaluskákkal.

Habgaluska elkészítése:

1. Lépés: Kezdjünk habot verni a tojásfehérjéből, majd fokozatosan adagoljuk hozza a cukrot.

2. Lépés: Felforrt vízbe kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tojáshabból. A galuskákat közbe forgassuk meg, hogy mindkét oldaluk megfőjön.

Nagymama húslevese

Itt most nem a szokásos húsleves receptjét írjuk le, hiszen abból rengeteget megtalálhatsz az interneten. Néhány tippet szeretnék leírni nektek, amelyet nagymamám fontosnak tart a húsleves készítéséhez.

Hagyományos tyúkhúsleves ráérős délutánokra - Recept | Femina1. Tipp: Milyen húsból készüljön? Mi most a tyúkhúslevest ajánljuk. Mehet bele comb, nyak, láb, farhát.

2. Tipp: Használjunk friss zöldségeket. Tegyünk bele minél több fajta zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, kelkáposzta).

3. Tipp: Ha igazán finom húslevest akarunk enni, ne sajnáljuk rá időnket. Lassan, sokáig főzzük, hogy nagyon puha legyen a hús. Ha esetleg a zöldségek még puhák inkább szedjük ki őket, és főzzük tovább a húst.

4. Tipp: Folyamatosan szedjük le a habot szűrőkanállal, hogy ne legyen zavaros a leves.

5. Tipp: A cérnametéltet külön főzzük meg és ne a levesben, hiszen ettől is zavart lehet a leves.

A cérnametélt titka

Cérnametélt házilag - Anya főztje1. Tipp: Tudjuk, hogy legegyszerűbb az üzletbe megvenni, viszont egy üzletben vásárolt cérnametélt sem közelíti meg a házi készítésűt. Ha nincs is időnk készíteni, akkor se üzletit, hanem házit vásároljunk. 

2. Tipp: Nagyon fontos jó vékonyra kinyújtani. Sokkal egyszerűbb, ha szerre vesszük a tésztadarabokat és mindegyiket végignyomjuk ugyanazon a nyújtási fokozaton. Így még közben is szárad.

3. Tipp: A kinyújtás után is hagyjuk a tésztát szikkadni, a kiszabott cérnametéltet pedig szórjuk szét és hagyjuk száradni akár 1-2 napot is. Közben forgassuk meg.

További érdekes tartalmakért kövessetek Facebookon és Tiktokon is, készüljünk együtt a karácsonyra!

Jó étvágyat kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://nekunkakaracsony.blog.hu/api/trackback/id/tr7217988982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása