Mi is lehetne jobb karácsonykor egy közös családi ebédnél? Korábbi cikkünkben előételeket hoztunk nektek, most pedig levesekkel szeretnénk kedveskedni. Három olyan levest hoztunk, amelyekről nekünk mindig a karácsony jut eszünkbe, hiszen a gesztenye, a fahéj és a narancs ízét gyakran asszociáljuk a karácsonyhoz.
Nekem személy szerint, ha karácsony, akkor nagymamám húslevese jut elsőre eszembe, amit senki sem tud ugyanúgy elkészíteni mint ő (szerintem még sokan vagyunk ezzel így). Ezért megkérdeztem tőle mi a titka. A következőkben az ő tippjeit is olvashatjátok.
1. Gesztenyekrémleves
Hozzávalók:
7dl tej
1 dl tej
2 ek cukor
1 csomag vaníliás puding
30 dkg főtt gesztenye
4 cl rum
1 csipet só
1. Lépés: Egy kis tejben elkeverjük a cukrot és a pudingport úgy, hogy folyékony állaga legyen.
2. Lépés: A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos keveréket. Kavargatás mellett a gesztenyét, a rumot és egy kis csipet sót is hozzáteszünk.
3. Lépés: 20 perc főzés után hozzáöntjük a tejszínt és felforraljuk. Ízlés szerint még édesíthetjük cukorral.
4. Lépés: Botmixerrel bepürésítjük.
2. Borleves fahéjhabbal
Hozzávalók:
6 db tojássárgája
2 dl habtejszín
5 dl fehérbor A habgombóchoz:
3 ek cukor 4 db tojásfehérje
1 csipet só 5 dkg porcukor
1 ek keményítő 0.5 ek evőkanál fahéj
5 db szegfűszeg
egy fél citrom
1. Lépés: A bort 3 dl vízzel felhígítjuk. A boros vízbe belefacsarjuk a citrom levét, héját belereszeljük és szegfűszeget rakunk bele. Ez után pedig felforraljuk.
2. Lépés: A tojássárgáját habosra verjük a cukorral, tejszínnel hígítjuk, és a felforralt bort vigyázva rászűrjük.
3. Lépés: Tűzre tesszük és kevergetjük, amíg besűrűsödik. Amikor besűrűsödött szűrjük le.
4. Lépés: Hidegen tálaljuk habgaluskával díszítve.
Habgaluska elkészítése:
1. Lépés: Verjük fel kemény habbá a tojás fehérjét, fokozatosan adagolva a cukrot hozzá.
2. Lépés: Felforrt vízbe kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tojáshabból. A galuskákat közbe forgassuk meg, hogy mindkét oldaluk megfőjön.
3. Narancsleves habgaluskával
Hozzávalók:
2 db narancs
4dl frissen facsart narancslé Habgaluskához:
300 g natúr joghurt 3 db tojásfehérje
6 dkg cukor 1 ek cukor
0.5 kk fahéj
1. Lépés: Reszeljük le a narancsok héját és facsarjuk ki a levüket.
2. Lépés: Öntsük egy keverőtálba a joghurtot és adjuk hozzá a narancs héját és levét valamint a 4dl narancslevet és a cukrot és a fahéjat.
3. Lépés: Turmixoljuk habosra a keveréket, majd hűtsük le.
4. Lépés: Tálaljuk hidegen a levest a habgaluskákkal.
Habgaluska elkészítése:
1. Lépés: Kezdjünk habot verni a tojásfehérjéből, majd fokozatosan adagoljuk hozza a cukrot.
2. Lépés: Felforrt vízbe kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tojáshabból. A galuskákat közbe forgassuk meg, hogy mindkét oldaluk megfőjön.
Nagymama húslevese
Itt most nem a szokásos húsleves receptjét írjuk le, hiszen abból rengeteget megtalálhatsz az interneten. Néhány tippet szeretnék leírni nektek, amelyet nagymamám fontosnak tart a húsleves készítéséhez.
1. Tipp: Milyen húsból készüljön? Mi most a tyúkhúslevest ajánljuk. Mehet bele comb, nyak, láb, farhát.
2. Tipp: Használjunk friss zöldségeket. Tegyünk bele minél több fajta zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, kelkáposzta).
3. Tipp: Ha igazán finom húslevest akarunk enni, ne sajnáljuk rá időnket. Lassan, sokáig főzzük, hogy nagyon puha legyen a hús. Ha esetleg a zöldségek még puhák inkább szedjük ki őket, és főzzük tovább a húst.
4. Tipp: Folyamatosan szedjük le a habot szűrőkanállal, hogy ne legyen zavaros a leves.
5. Tipp: A cérnametéltet külön főzzük meg és ne a levesben, hiszen ettől is zavart lehet a leves.
A cérnametélt titka
1. Tipp: Tudjuk, hogy legegyszerűbb az üzletbe megvenni, viszont egy üzletben vásárolt cérnametélt sem közelíti meg a házi készítésűt. Ha nincs is időnk készíteni, akkor se üzletit, hanem házit vásároljunk.
2. Tipp: Nagyon fontos jó vékonyra kinyújtani. Sokkal egyszerűbb, ha szerre vesszük a tésztadarabokat és mindegyiket végignyomjuk ugyanazon a nyújtási fokozaton. Így még közben is szárad.
3. Tipp: A kinyújtás után is hagyjuk a tésztát szikkadni, a kiszabott cérnametéltet pedig szórjuk szét és hagyjuk száradni akár 1-2 napot is. Közben forgassuk meg.
További érdekes tartalmakért kövessetek Facebookon és Tiktokon is, készüljünk együtt a karácsonyra!