Nekünk a Karácsony

10 ország karácsonyi szokásai

2022. december 27. - Nekünk A Karácsony

A világon mindenki valamiben különbözik egymástól és ez teszi olyan csodálatossá az egész nagy világot. A következő sorokban összegyűjtöttünk nektek különböző országok karácsonyi szokásait, tradícióit, amit a gyerekek és felnőttek is ugyan olyan örömmel várnak.

r_6.jpg

1. Ukrajna

Az Ukrajnában élők a karácsonyfa díszítését összekötik a Halloweeni dekorációval, ugyanis pókhálókkal és műanyag pókokkal díszítik fel a karácsonyfákat. Ezek a díszítési hagyományok egy népmeséből erednek, aminek a főszereplője egy szegény öreg néni volt, akinek nem volt pénze karácsonyi díszekre és karácsony reggelén arra ébredt fel, hogy a pókok körbefonták a fáját pókhálókkal. Azt tartja a mondás is, hogy, aki karácsonykor pókot talál, annak szerencséje lesz.

kksz-ukran-karacsonyfa-pokhaloval.jpg

2. Hollandia

Hollandi a karácsony szempontjából egy nagyon érdekes ország, ugyanis ott egyáltalán nincs karácsonyi hangulat. Itt a karácsony egy teljesen átlagos nap. Nincsenek karácsonyi vásárok, nincsenek díszek az üzletekben , sőt még az ajándékozás sem szokás, ez csupán családfüggő dolog. Azt mondják, hogy szinte biztos, hogy a Grincs, a gonosz manó, aki nem szereti a karácsonyt Hollandiában él és ellopja az ünnepi hangulatot ezért ilyen ez az ország.

kksz-grincs.jpg

3. Svédország

A svédeknél karácsonykor a fogadások időszaka van. Ez abból eredt, hogy Gavle város főterén minden évben egy szalmából készült kecskét állítanak fel. A kecske karácsony éjszakáján kigyulladt és nyilván leégett. Ettől függetlenül a városlakók minden évben megépítik a kecskét, aztán megpróbálják fel is gyújtani. Ez a hagyomány már annyira izgatja az érdeklődőket, hogy különböző fogadóirodákban már tételeket is lehet tenni, arra, hogy a kecske túléli-e a karácsonyt.

svedorszag1.jpg

4. Japán

Japánban semmi különös jelentősége sincs a karácsonynak, mégis sokan ünneplik. A Mikulást is japánosították, Kurohsu vagy Santa szan-nak nevezik, amivel csak annyi a baj, hogy náluk ez egy egyszemű szörny, aki arra figyel, hogy a gyerekek ne egyék meg a sütit idő előtt. Egy különös karácsonyi szokás a japánoknál december 24.-én, hogy aki tud az randizik, hiszen számukra nagyon fontos az, hogy karácsonykor ne legyenek egyedül, ezért karácsony előtt néhány héttel már a társkereső oldalak  a csúcson járnak, mert milliónyi nő és férfi keresi úgymond karácsonypartnert, akivel együtt töltheti a 24.-ét.

kksz-japan.jpg

5. Olaszország

Olaszországban a gyerekek nem ismerik a Mikulást. Ide karácsony után, január 6-án érkezik Befana, a jóságos boszorkány, aki az előkészített zoknikba ajándékokat tesz a jóknak, a rosszaknak pedig széndarabot.

olaszorszag1.jpg

6. Norvégia

A norvégok szerint a karácsony este egybeesik a gonosz szellemek és boszorkányok érkezésével. Úgy védekeznek ezek ellen, hogy  az összes seprűt, amit a házban találni elrejtik lefekvés előtt, ezért is nevezik a norvégokat seprűdugdosónak.

kksz-norveg-seprudugdosok.jpg

7. Izland

Izlandon az a szokás, hogy a gyerekek már az ünnepek előtt elkell végezzék a teendőiket, mint például a rendrakást vagy a házi feladatok megírását. Hogyha teljesítik ezeket a feladatokat, akkor jutalmul valamilyen ruhát kapnak. Aki pedig nem teljesíti ezeket azok pórul járnak, mert nem kapnak ruhát és elmegy hozzájuk Jólakötturin, a Karácsonymacska, aki először megeszi a vacsorát, majd a gyereket is. Ez a rémtörténet arra buzdítja a gyerekeket, hogy az ünnep táján ajándékozzák el a már nem használt ruhadarabokat a rászorulóknak.

izland1.jpg

8. Ausztrália 

Ausztráliában is ugyanúgy megünnepelik a karácsonyt, mint nálunk, annyi a különbség, hogy ott ebben az időszakban nyár van, ezért kicsit eltérnek a szokások. Az emberek ugyanúgy feldíszítik a karácsonyfát, viszont inkább a műfenyőt részesítik előnyben. Ausztráliában a Mikulásnak a szánját nem rénszarvasok húzzák, hanem 8 fehér kenguru, de vannak olyan helyek is, ahol a Télapó szörfdeszkán érkezik, mert ilyenkor a legtöbb család a tengerparton tölti az ünnepeket és a karácsonyi vacsorájuk piknikezésből áll vagy akár egy grillpartit rendeznek.

ausztralia1.jpg

9. Görögország

Ebben az országban a karácsonyhoz nagyon sok legenda, mese, babona fűződik. Azt tartja a legenda, hogy a Föld mélyén laknak a gonosz manók, akiket kalikandzarosznak neveznek és azzal foglalkoznak egész év közben, hogy a Földet tartó fa törzsét elfűrészeljék. Karácsonykor viszont ezzel felhagynak és inkább feljönnek a földre bosszantani az embereket. A házakban szörnyű kupit csinálnak, tőrnek, zúznak, megeszik az emberek ételeit. A tűzhely lángja soha nem aludhat ki, mert ezek a manók nagyon félnek a tűztől, ezért ezzel távol tudják őket tartani. Végül vízkeresztkor a pap által megszentelt víz bűvös ereje visszaűzi őket a Föld gyomrába.

gorogorszag1.jpg

10. Venezuela

Venezuelában a templomba járás nagyon nagy hagyománynak számít, viszont az az érdekes, hogy a fővárosban, Caracasban mindenki görkorcsolyával siklik a templomba. Ez a szokás miatt a város több pontját már reggel 8 óra előtt lezárják az utakat a forgalom miatt, hogy mindenki szabadon, biztonságosan korizhasson az utcákon.

venezuela1.jpg

További érdekes tartalmakért kövessetek Facebookon és Tiktokon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nekunkakaracsony.blog.hu/api/trackback/id/tr7518010794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása