Nincs karácsony süti nélkül. Bár mindenkinek a karácsonyi süteményekről leginkább a bejgli vagy a zserbó jut eszébe, nem mindenkinek van ideje ezeket elkészíteni. A karácsonyi készülődés rengeteg időt és energiát elvesz és mire a sütéshez érünk sokszor már belefáradunk. Ha szeretnél egy kis időt spórolni, készítsd el az alábbi recepteket, hiszen ezeket nagyon gyorsan és könnyen elkészítheted és még a sütődet sem kell beindítanod.
1. Havas tobozok
Hozzávalók:
25 dkg darált háztartási keksz
3-4 csepp rumaroma
10 dkg vaj
4 ek kakaópor
tej
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag kakaós gabonapehely
Elkészítés:
1. Lépés: Keverjük el a darált kekszet a kakaóval, majd a tészta többi hozzávalóiból gyúrjunk jól formázható tésztát.
2. Lépés: Kisebb gombócokat formázunk a tésztából, a gombócok tetejét kissé kúp alakúra formázzuk.
3. Lépés: A gabonapelyheket beletűzdeljük a gombócokba, úgy, hogy toboz formát kapjunk belőle.
4. Lépés: Néhány órát pihentetjük hidegben a tobozokat, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
2. Gesztenyegolyók
Hozzávalók:
50 dkg darált háztartási keksz
5 ek porcukor
20 dkg olvasztott margarin/vaj
35 dkg gesztenyemassza
30 ml rumaroma
1 dl tej
180 g étcsokoládé
3 ek étolaj
Elkészítés:
1. Lépés: A darált kekszet a tej kivételével összekeverjük a hozzávalókkal, majd lassan adagolva a tejet jól összegyúrjuk.
2. Lépés: Az összegyúrt masszából gesztenye nagyságú golyókat formázunk. A kész golyókat egy kis ideig rakjuk be a mélyhűtőbe.
3. Lépés: Megolvasztjuk a csokoládét vízgőz felett, majd az olajat is hozzákeverjük.
4. Lépés: A kihűlt golyókat háromnegyed részig belemártjuk a csokiba. Szúrjunk fogvájót a golyókba, hisz ennek segítségével könnyebben bele tudjuk mártani.
5. Lépés: Amikor a csokoládé már megdermedt, a fogvájónak a helyét az ujjunkkal simítsuk el.
3. Kókuszos rudacskák
Hozzávalók:
25 dkg kókusz reszelék
100 g tejpor
400 g sűrített tej
10 g kakaó
Elkészítés:
1. Lépés: A kókuszreszeléket, tejport és a cukrozott sűrített tejet összekeverjük és masszát készítünk belőle.
2. Lépés: A masszát két részre osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.
3. Lépés: A kakaós és a fehér masszából 1-1.5 cm vastag átmérőjű hengereket készítünk.
4. Lépés: A barna hengereket rátekerjük a fehérekre, majd sodrással egybeolvasztjuk.
5. Lépés: A hengereket kókuszreszelékbe forgatjuk, majd ízlés szerint felvágjuk. Ajánlott hűvös helyen tárolni.
+1 Tipp
A klasszikus kókuszgolyót most készítsd kakaó helyett fehér csokival, lekvár helyett mascarponéval, a közepébe pedig rejts diót vagy mandulát.
További érdekes tartalmakért kövessetek Facebookon és Tiktokon is, készüljünk együtt a karácsonyra!