A nagy karácsonyi lakmározás után, kinek nincs szüksége egy kis pihenésre és méregtelenítésre? Ennek érdekében, hoztunk nektek pár diétás és könnyed receptet, melyek segítségével újra formába kerülhettek az ünnepek után!
A legjobb házi zsírégető: gyömbértea
A hideg téli estéken jó elkortyolgatni egy pohár gyömbérteát. Ám a gyömbér nem csak a megfázás ellen csodaszer, hanem a fogyást is elősegíti. A gyömbér képes a vércukorszint csökkentésére, segíti az emésztést, csökkenti az éhségérzetet. A citrom C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, segíti az emésztést és tisztítja a májat, ezáltal méregtelenít.
- 1l víz
- 2dkg gyömbér
- 1tk fahéj
- méz
- citromlé
Egy kisebb edényben melegíts vizet, amikor felforrt, tégy hozzá egy ujjnyi reszelt gyömbért és kb 5 percig főzd, majd facsard bele a citrom levét. Ha nagyon savanyúnak találod, akkor egy kevés mézzel ízesítheted. A gyömbérteát bármikor fogyaszthatod, de akkor a leghatásosabb, ha reggel éhgyomorra, vagy este elalvás előtt iszod.
Könnyed csirkemell saláta
- 40dkg csirkemell
- só, bors, paprika
- 4ek olívaolaj
- 10dkg salátalevél
- 5dkg reszelt sárgarépa
- 10dkg koktélparadicsom
- 1 ek mustár (az öntethez)
1. Lépés: A csirkemellet megmossuk és felszeleteljük. Megsózzuk, borsózzuk és meghintjük egy kevés pirospaprikával.
2. Lépés: Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, megpirítjuk benne a hússzeleteket, majd lefedjük, és puhára pároljuk a húst.
3. Lépés: A salátát és a répát egy tálba tesszük. A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, majd ezt is a tálba tesszük.
4. Lépés: Végül felkockázzuk a sült csirkét, a tálban összekeverjük a zöldségeket a mustárral, majd hozzáadjuk a csirkét is.
Diétás rakott karfiol
- 25dkg karfiol
- 20 dkg sajt
- 20dkg pulykahús
- 6ek bulgur
- 1fej vöröshagyma
- 2ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, fűszerpaprika
1. Lépés: A karfiolt rózsáira szedjük, megsózzuk, majd forró vízben, 5 perc alatt roppanósra főzzük.
2. Lépés: Közben az olívaolajon üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált pulykahúst. Megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük pirospaprikával. Fél dl vizet aláöntünk, és folyamatosan kevergetve kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
3. Lépés: A bulgurt egy tálba tesszük, megsózzuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, majd lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk.
4. Lépés: A bulgurt összekeverjük a pulykahússal, majd egy olívaolajjal kikent tepsiben elkezdjük a rétegezést. Alulra karfiolt teszünk, majd a húsos keveréket. Így folytatjuk a rétegezést,amíg a hozzávalók el nem fogynak.
5. Lépés: A tetejére szórjuk a sajtot, majd 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, a végén, 220 fokon, pár percig rápirítunk, hogy a sajt szép aranybarna legyen!
Túrós zabpalacsinta
- 5dkg zabliszt
- 1db tojás
- 750 ml szénsavas ásványvíz
- 9dkg zsírszegény túró
- édesítőszer
- fél citrom
- olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
1. Lépés: A túrós zabpalacsinta hozzávalóit, a zablisztet, a tojást, a szénsavas ásványvizet, a túrót, a citrom lereszelt héját és egy kevés édesítőszert egy tálba mérünk, összekeverjük, majd a masszát 10 percig pihentetjük.
2. Lépés: Egy palacsintasütőben egy kevés olajat hevítünk, majd egy merőkanállal porciózva a tésztát, 3-5 db vastagabb palacsintát sütünk belőle.
3. Lépés: Friss gyümölcsökkel tálaljuk.
További érdekes tartalmakért kövessetek Facebookon és Tiktokon is!